This website uses cookies to help us give you the best experience when you visit our website. By continuing to use this website, you consent to our use of these cookies. See more

OK

Gestoofde ham in Port

Ingrediënten

  • een ham van 3,5 à 4 kg
  • 7,5 dl port 
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 100 g gesnipperde ui
  • 150 g wortelen
  • 100 g buikspek
  • 1 dl cognac
  • een eetlepel tomatenpuree
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl bouillon
  • zout
  • peper een snufje cayennepeper
  • 1 dl cognac
  • een eetlepel tomatenpuree
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl bouillon
  • zout
  • peper een snufje cayennepeper

Bereidingswijze

stap 1 : De ham ontzouten 

Laat de ham minimaal 12 uur in een grote kom met koud water weken. Plaats de ham op een rooster in de kom, zodat deze de bodem niet raakt. Tijdens het weken het water één maal volledig vervangen.

stap 2 : De ham coken

Leg de ham in een grote kom en bedek met koud water, zonder andere ingrediënten. 
Breng aan de kook; laat vanaf dat moment het water zachtjes sudderen: de kooktijd is 20 minuten per 500 g ham; bereken de kooktijd aan de hand van het gewicht. 

stap 3 : De sauss 

Doe wat boter in een pan. Wanneer deze gesmolten is en begint te knetteren, voegt u wat gesnipperde ui en kleine stukjes wortel toe. Laat op een laag vuur sudderen en voeg na een poos het (magere) in staafjes gesneden buikspek toe. 

Wanneer alles begint te bruinen, voegt u de bloem toe; laat rossig worden (niet bruin) op een laag vuur. 
Voeg de tomatenpuree toe en schenk de bouillon, witte wijn en cognac erbij. 

Constant blijven roeren tot het geheel weer kookt. Breng op smaak met zout (weinig als de bouillon al zout is) en gekneusde peperkorrels (geen gemalen peper, want deze wordt bitter bij een langere bereidingstijd). 

Voeg een mespunt cayennepeper toe. 

Doe de deksel op de pan en laat 2 uur koken op een heel laag vuur. 

Zeef hierna de saus. 
Doe de saus weer terug in een pan en laat staan totdat de laatste Port (niet kokend) wordt toegevoegd. 

stap 4 : De ham smoren

Haal de gekookte ham uit het water, dep voorzichtig droog, verwijder het bot door het vlees eromheen in te snijden en het zwoerd van het hele oppervlak trekken. 

Verwijder het vet gedeeltelijk, maar laat ongeveer een halve centimeter dikte zitten. 

Verwijder het boutbeen met de hand; het komt gemakkelijk los. 

Schenk de lauwe port op de onderste bakplaat en plaats alles in een lauwe oven (thermostaat 2 of 3).

Gedurende het half uur smoren zeer regelmatig met port overgieten. 

Haal hierna de ham uit de oven, prik er kruidnagels in en leg de ham op de serveerschaal.

Onze verpakkingen en producten komen mogelijk in aanmerking voor recycling.  www.consignesdetri.fr